>>
Flash - Action | Adventure | Defense | Puzzle | Shooting | Skill | Strategy | Gadget
PC - Free to Play | Action | Adventure | Strategy | RPG | Indie | Massively Multiplayer | Casual | Family | Simulation | Racing
ahkong.net on Facebook

Penting!! Fakta Tentang Minyak Yang Semua Kena Tahu

6 Jun 2008 | Malaysia | 3,849 views 19 comments
advertisements

Overview
Deimos would like to share an article written in Bahasa Malaysia which talks about the recent outrageous price increase of petroleum in Malaysia.

Disclaimer Notice
Deimos did not author the following article which was forwarded to him via email.

Penting!! Fakta Tentang Minyak Yang Semua Kena Tahu
Baru baru ini dalam akhbar tempatan, kerajaan telah keluarkan satu statistik kononnya harga minyak di Malaysia adalah yang paling rendah di rantau ini. Kemudian mereka membandingkan harga minyak Malaysia dengan hargi minyak di Thailand, Singapore, Filipina dan Vietnam.Persoalan sekarang apakah asas perbandingan tersebut sedangkan negara negara tersebut bukan pengeluar minyak? Hujah seperti inilah yang digunakan oleh barisan nasional untuk memperbodohkan orang kampung.

Ok, disini fakta yang semua orang kena tahu. Pertama sekali sila lihat perbandingan harga minyak Malaysia dan negara negara pengeluar minyak yang lain:-

Negara Harga minyak seliter (dalam RM)

Malaysia RM2.70
Iran RM0.34
Venezuela RM0.16
Turkemenistan RM0.39
Arab Saudi RM0.19
Mesir RM0.81
Brunei RM 1.10 (S0.50)

Dari data diatas, membuktikan propaganda kerajaan adalah palsu dan tidak benar.Kesemua negara pengeluar minyak diatas, harga minyak adalah dibawah RM1.10 seliter. Ada sesetengah alasan mengatakan keluaran minyak kita tak sebanyak Arab Saudi yang mengeluarkan sejuta tong sehari. Menurut kerajaan, pengeluaran minyak kita adalah dalam lingkungan 700 ribu tong sehari. Oleh itu kalau berdasarkan ratio pengeluaran minyak antara Arab Saudi dan Malaysia 1 juta : 700 ribu, sepatutnya harga minyak Malaysia dalam lingkungan RM0.30 sen sahaja. Kenapa Arab Saudi boleh kekalkan harga minyak pada 0.19 sen seliter tapi Malaysia pada 2.70 sen? Bukankah jauh bezanya? Bagaimana pula dengan Venezuella yang jumlah penduduk hampir sama dengan Malaysia boleh kekalkan harga minyak pada 0.16 sen seliter sahaja? Ini menunjukkan ada sesuatu yang tak kena dalam menguruskan hasil minyak dalam negara.

Ketika Dato Seri Anwar Ibrahim menjawat jawatan menteri kewangan Malaysia pada tahun 1991-1998, harga minyak dikekalkan pada 1.10 sen seliter. Bagaimana beliau boleh mengekalkan harga minyak selama lapan tahun sedangkan harga minyak dunia naik mendadak ketika perang teluk di Iraq? Pada masa yang sama juga pembangunan dan projek projek banyak juga dijalankan dalam negara tanpa perlu naikkan harga minyak. Tapi pemimpin kerajaan beri alasan untuk naikan harga minyak supaya duit tersebut dapat tampung projek pembangunan. Masalah sekarang projek pembangunan untuk faedah siapa? Rakyat atau kroni? Berapa kerat orang yang dapat faedah dari koridor pembangunan disana sini?

Subsidi minyak yang ditanggung kerajaan mencapai 35 billion setahun. Barisan Nasional bersungguh-sungguh untuk mengurangkan subsidi minyak ini kerana kalau harga minyak tidak dinaikkan dengan segeranya ia akan mengganggu peruntukan kerajaan bagi membangunkan koridor-koridor di seluruh negara yang bernilai ratusan billion.

Yang orang asyik berhujah ialah harga minyak perlu dinaikkan kerana harga minyak dunia telah naik. Ada yang mengatakan ia masalah global. So yang kita kita fikir ialah kenapa nak risau tentang harga minyak dunia yang melambung naik kerana sepatutnya sebagai negara pengeluar minyak, Malaysia seharusnya gembira kerana bila harga minyak dunia naik, pendapatan petronas jadi berlipat ganda. So apa masalahnya? Walaupun Malaysia ada mengimport minyak dari luar untuk kegunaan tempatan, tapi bila dah net off dari pendapatan export, masih untung besar lagi.

Adakah negara akan bankrupt kalau turunkan harga minyak??

Sudah tentu tidak.Sila lihat statistik di bawah:-

Allocation untuk mega projek:-

Koridor utara : RM17.5 billion
Koridor timur : RM112 billion
Wilayah iskandar :RM47 billion
Koridor sabah :105 billion
Koridor Serawak :107 billion

Bila kerajaan membuat pelan untuk pembangunan projek di atas, sudah tentulah kerajaan mempunyai wang yang banyak. Jadi, jika kerajaan sanggup membelanjakan ratusan billion untuk projek pembangunan seperti di atas yang hanya boleh dimanafaatkan oleh segelintir rakyat sahaja, kenapa nak tampung subsidi 35 billion setahun pun tak mampu? Mana yang lebih penting? Mana yang perlu diutamakan? Kebajikan rakyat atau projek mega?

Bila menteri menteri beri komen tentang ekonomi, semuanya berkata yang bagus bagus, tapi bila bercakap soal subsidi minyak, dah cakap lain pulak. So kalau Dato Najib kata turunkan harga minyak akan buat negara bankrup, bagai man a projek ratusan billion di atas? Tak bankrupkah negara dengan projek ratusan billion tersebut? Perlu diingat bahawa disamping pendapatan hasil petroleum, negara juga mempunyai hasil dari sumber lain seperti getah, sawit, taxation, balak dan lain-lain.Pendapatan tahunan negara kalau diambil kira harga minyak yang melambung naik bakal mencecah 200 billion setahun. Dari jumlah tersebut susah sangat ke nak sumbangkan 50 billion untuk beri subsidi pada rakyat?

Kepada pengundi pengundi semua tepuk dada tanya selera.

Ni korang compare ngan Turkmenistan .
Oil – production: 196,700 bbl/day (2005 est.)
GDP – per capita (PPP): $9,200 (2007 est.)

https://www.cia.gov/library/publicat…s/tx.html#Econ

Ni Malaysia punya
Oil – production: 751,800 bbl/day (2005 est.)
GDP – per capita (PPP): $14,400 (2007 est.)

https://www.cia.gov/library/publicat…s/my.html#Econ

Deimos’s Daily Reads
No more reads today.

Deimos’s Thoughts
Deimos is already heavily in debt of thousands of Ringgit in unpaid credit card bills and now he wonders how would he be able to cope with this ridiculous price hike.

It appears that the gown own ment cares little for the welfare of the people of this country. Maybe their mentality is of that “We are going to lose the upcoming election anyway, why not we fill up our coffers first before that happens”.

Perhaps this is one of the many subtle signs of Armageddon, ever rising inflation causing people to have difficulty in their everyday lives etc.

Deimos Asks
Are you pissed off with the gown own ment for raising the price of petroleum?


19 Comments

  1. 6th June 2008 
    5:29 pm         

    BaseGuardian
    said the following:

    “Malaysia seharusnya gembira kerana bila harga minyak dunia naik, pendapatan petronas jadi berlipat ganda”- They are happy now, but the writer of this email is not happy :razz: What did the writer mean by happy with the hiking price? They are selling it to us? So the writer should be happy too :???:

    Another thing this writer didn’t write, was comparison with our neighbor Indonesia’s fuel price. They produced more than us, and what are the price they’re selling there?

    Personally I think this is just too cheap, Keadilan can do better la.
    Comparing Anwar’s time and now is like comparing a durian to an apple. Why not the writer gathered infos on numbers of vehicles in Malaysia and the rest of the world?

    I don’t think Anwar can reduce the hiking price, they even promised to give free water to Selangor peoples, but not done yet :razz:

    We are sucking the resources in our “mother” earth too recklessly, I don’t see why not we pay the price for what we’ve done.

  2. 6th June 2008 
    8:54 pm         

    ameo
    said the following:

    earth will come at some times where water will be more expens that that oil now

  3. 6th June 2008 
    9:08 pm         

    elezend
    said the following:

    Reminds me of the case about how Malaysia spent our money by sending building a stadium and sending our athletes to cold countries so they can counter cold while olympic was held in summer >.> and that’s BILLIONS

    Plus, they can save money by not sending our astronut (no wrong spelling, I purposely spelt it that way, ok?) to the outer space just to prove to other countries that “MALAYSIA BOLEH!!!”

    Enufff with corruption, WE NEED A CHANGE!!!

  4. 6th June 2008 
    11:24 pm         

    Steve Yu
    said the following:

    Then when anwar said if he become PM, he wants to reduce the oil price is not ridiculous lo like what the government said to anwar.

  5. 6th June 2008 
    11:26 pm         

    levian
    said the following:

    dang msia ..
    we really need to move on, to grow up,
    to a “whatever-but-now” state.
    it gets more n more irritating looking at the politics.
    when can we Move On !!
    :???:

  6. 7th June 2008 
    8:15 am         

    elezend
    said the following:

    According to Al Gore, human will only start to realize when something huge that’s enough to create an impact on us (Like death), then we will start to realize what’s wrong.

    If I’m not mistaken, Anwar’s daughter willing to give up her seat to her dad when her dad is allowed to get involved in the politics again :mrgreen:

  7. 7th June 2008 
    9:05 am         

    amei79
    said the following:

    In short, gown own ment exports good quality fuel to foreign countries for the profits which only benefit certain parties, when global market price rised, they make more profits; import low quality fuel for local usage, to pollute the air & harm the m’sian health, and when the price hike, all m’sian bear the burden…

  8. 7th June 2008 
    1:21 pm         

    QuaChee
    said the following:

    Quite an interesting read. But I don’t wanna comment at this time – just hope that Malaysians can ‘bite the bullet’ and still be happy people.

  9. 7th June 2008 
    9:22 pm         

    kljs
    said the following:

    2.70 I agree though with the removal of subsidies, as I think it is a curse rather than a blessing. However, this hike though was done in bad taste. Very bad taste in fact…… it’s like as if they the government are trying to tell us, “This is what you get for voting the opposition.”
    Or something like that.
    It should be done in stages, and not just all at once……….

  10. 8th June 2008 
    1:38 pm         

    lina
    said the following:

    yea, it’s like repercussion for the Rakyat for daring to exercise their voting right.

  11. 8th June 2008 
    2:04 pm         

    Forever28
    said the following:

    I suspect is’t the oil in Malaysia is owned by Malaysia… :twisted:

  12. 8th June 2008 
    7:17 pm         

    elezend
    said the following:

    I find this article worth the read

    http://www.chedet.com/2008/06/oil-price.html

    written by Malaysia’s ex-pm ^_^

  13. 9th June 2008 
    5:24 am         

    kljs
    said the following:

    I am in the opinion that the government isn’t telling us the real truth all this while. Everything doesn’t adds up. There is something missing here. I just can feel it.

    Another thing is that why suddenly say don’t have enough money? That’s mean we are already going bankrupt even though all the talk about the economy is good and stable? That’s means something is wrong…somewhere….

  14. 9th June 2008 
    11:20 am         

    elezend
    said the following:

    A good explanation: The money went into the pocket of you-know-who and the royalty went to the pocket of the sultan and also Petronas is part of Malaysia :grin: Petronas’ Money government money.. you pay more they earn more :mrgreen:

    Moreover, I’m from the state that produces petrol :arrow:

  15. 9th June 2008 
    9:36 pm         

    Edi神
    said the following:

    Rebate… sounds stupid!

    Rebate only for those with vehicles…

    so those really poor who cant afford vehicles and has to pay more bus fare.

    NO REBATE LA!

  16. 15th June 2008 
    2:11 pm         

    Jamil
    said the following:

    fakta di atas semua nya tipu.. pengeluaran minyak malaysia semakin menjunam hingga tahun 2008. Venezuela memang la boleh kasi subsidi memandangkan jumlah kenderaan yang tidak begitu banyak berbanding malaysia. Maka kerajaan mereka hanya mengeluar sedikit subsidi untuk kereta di jalan berbanding malaysia. Sama seperti brunei dimana jumlah kenderaan tidak begitu banyak.. .. Indonesia adalah pengeluar minyak yang lebih daripada kita namun permintaan daripada rakyat mereka yang tinggi… kerajaan mereka tidak mampu untuk memberi subsidi minyak..

    lihat laman web ini
    http://www.eia.doe.gov/cabs/Malaysia/Oil.html

    p/s: u should try main ikariam.org dan dari sini kita paham apabila citizen semakin ramai maka :razz: resource demand semakin tinggi dan boleh menyebabkan sesebuah kerajaan akan bankrap..

  17. 16th June 2008 
    11:32 am         

    elezend
    said the following:

    Siapa kata Brunei tu tak banyak kereta? Aku tinggal kat miri yang bersebelahah dengan Brunei sahaja. Aku berani kata dalam 10 buah kereta di miri, lebih kurang 3 ialah kereta Brunei. Tengok oil reserve diorang.. jauh lebih kurang daripada malaysia tu.

    :mad:

  18. 21st October 2010 
    11:42 pm         

    Tauke minyak internet
    said the following:

    Apalah korang mau debate pasal minyak naik, pasal subsidi & macam-macam lagi… Naik harga Minyak bagi saya lagi bagus!!! lagi tambah kayalah orang macam aku… untung memanjang main saham pasaran minyak dan gas dunia… buat mainan hujung jari je tu… satu hari untung puluh ribu-ribu jual minyak hanya duduk di rumah.. beli & jual je guna internet.. takkan nak biar orang lain dan yang kaya-kaya je nak untung.. kita pun mau untung jugak beb… kalau asyik kutuk sana sini tak ada guna… tak ada yang mau dengar… baik kita rebut peluang…

  19. 5th January 2011 
    1:30 am         

    rumi
    said the following:

    Actually Arab Saudi, Venezuela, Iran and even Indonesia are considered Oil Cartel countries.. meaning to say, they are the oil kings (Arab saudi the biggest, (around 10mil barel/day).. and they are the members in OPEC (Indonesia was a member but left OPEC). Other large producers are OECD and Russia… Generally speaking, they control the price of oil..as for OPEC countries they produced around 44% of the world’s crude oil production..

Please do not spam. Thank you.

Comments will not be published if they contain either "http://" or "www." in them.